Ook de pers was op 3 maart aanwezig om het leggen van het pad vast te leggen.
Hieronder het stukje uit het NHD van 4 maart 2020
Clusius-kerels op knielappen met klinkers, keien en kruiwagens in de weer
Onder toeziend oog van docent Theo Luijendijk (blauwe jas) leggen Clusius-leerlingen een paadje.
© Foto Jaap van der Pijll
Coen van de Luytgaarden
HOOGWOUD
Kerels op knielappen met klinkers, keien en kruiwagens. Die combinatie pakt goed uit bij meelmolen De Lastdrager in Hoogwoud.
Studenten van het Clusius zijn er druk bezig met bestratingswerkzaamheden. Al is het woord bestrating hier wellicht misplaatst, vindt Maarten Jak. ,,Wij voelen ons toch eerder aardbolstoffeerder’’, zegt hij met een glimlach. Hij is druk bezig met ’vlakken’. Dat is het gladstrijken van de ondergrond zodat zijn collega’s daar de klinkertjesstenen zo in kunnen leggen. De mal die hij hiervoor gebruikt, heeft een lichte uitholling aan de binnenkant. Door daarmee over het aardoppervlak te schuren, creëert hij automatisch de natuurlijke bolling voor de afwatering van het paadje.
Boerengeeltjes
De gebruikte stenen zijn uiteraard geen ordinaire klinkers. ,,Dit zijn originele boerengeeltjes. Die horen bij een monumentaal object als deze molen’’, zegt molenaar Cees Mens. Voor Mens en het Clusius College snijdt het mes aan twee kanten. De Lastdrager krijgt hiermee een authentiek toegangspad en de studenten (van de afdeling Tuin, Park & Landschap) leren het ambacht in de praktijk. Docent Theo Luijendijk is dan ook blij met dit bijzondere karwei: ,,Deze klus is een uitstekende voorbereiding op het examen. Hier leren ze de theorie toe te passen in de praktijk. Je kunt dit werk, met alle respect overigens, niet vergelijken met het vak stratenmaker. Deze studenten leggen zich juist toe op kleinschalige erfverhardingen zoals terrassen rondom woningen en paden in tuinen bij stolpboerderijen.’’ Die hebben volgens Luijendijk volop toekomstperspectief. ,,Zij zijn verzekerd van werk, want er is grote behoefte aan vakmannen zoals deze. Bedrijven en overheden staan te springen om handjes.’’
Zwarte klusjes
De kerels zelf lijken zich daar terdege van bewust. ,,Noteer mijn naam maar, met m’n 06-nummer erbij. Voor al uw zwarte klusjes.’’ Zijn klasgenoot knikt: ,,Voor alle vakwerk en zwart werk. Oh ja, zet er ook nog even bij dat we allemaal nog vrijgezel zijn.’’ Zodra er zich een paadje van enkele meters aftekent, pakt een van de jongens de trilplaat erbij. Tttrrrrrrrr-tttrrrrrrr. Elk steentje voegt zich nog beter in de puzzel van keitjes.
,,Tijd voor de koffie’’, roept er eentje. In de keet wacht warme koffie met gebak van de plaatselijke bakker. Ook zo’n ambachtsman, ook zo’n kei in z’n vak.