Blogs

De afrekening van alle kosten die betrekking hebben tot de restauratie van de molen en bouw van het molenaarshuisje is binnen.

Nu die voldaan is staat er nog een klein gedrag op de rekening.

We blijven echter kosten maken, dus zonder uw donatie kunnen we niet.

Dit geld wordt oa  gebruikt voor het kleine onderhoud van de molen en het molenaarshuisje en het kopen van een nieuwe grasmaaier.

Ook sparen wij voor een nieuwe buil ( een elektrische zeef om bloem te maken van tarwe).

En moet de renteloze lening afbetaald worden die we afgesloten hebben.

Voor de heropening van de molen en het huisje is ook nog geld nodig, die we groots willen vieren wanneer de coronaregels het toelaten

Maar we staan er goed voor, de molen staat weer te stralen en van het huisje wordt dankbaar gebruikt gemaakt door de molenaars.

Het huisje staat ook te wachten op alle bezoekers die gaan komen bij alle toekomstige activiteiten.

 

 

Veel mensen hebben op onze molen gestemd bij de RaobClubSupport actie,

Dit heeft ons  € 685,-- opgeleverd.

Iedereen die op ons gestemd heeft, van harte bedankt.

 

Op zaterdag 19 september ontving Kees Mens een gemeentelijke oorkonde voor al zijn werk voor De Lastdrager.

Het bleef tot het eind aan toe een verrassing voor hem.

Om half 11 stonden opeens de loco burgemeester Rabella Wiersma-De Faria en wethouder Herman ter Veen met bloemen voor de molen.

Tegelijk kwamen familieleden , vrienden en bestuursleden uit het molenaarsverblijf gelopen.

 

Ook de pers was daarbij aanwezig.

Een stukje uit het NHD

Kees Mens uit Hoogwoud ontvangt onderscheiding voor inspanningen voor molen De Lastdrager

oorkonde

De onderscheiding wordt overhandigd.

© Foto De Lastdrager

Martijn Mak

19/09/2020 om 16:33

HOOGWOUD

Kees Mens, molenaar van molen De Lastdrager in Hoogwoud, heeft zaterdagochtend een gemeentelijke onderscheiding ontvangen voor zijn inspanningen voor de molen.

Mens heeft zich volgens de gemeente zeer ingespannen om molen De Lastdrager in Hoogwoud in goede staat te krijgen. Van het binnenhalen van een deel van de omvangrijke (subsidie-) gelden tot werkzaamheid bij de restauratie zelf.

De oorkonde van de gemeente Opmeer kreeg Mens overhandigd uit handen van loco-burgemeester Rabella Wiersma-De Faria. Zij verraste de molenaar terwijl die een rondleiding gaf aan de wethouders van Opmeer.

 

Ook de pers besteedde er aandacht aan.

Een stukje in het NHD

Judit de Redelijkheid

13/09/2020 om 19:09

HOOGWOUD

Net klaar met voetballen rijdt de elfjarige Stef Karsten zaterdag met zijn moeder Karin langs De Lastdrager in Hoogwoud. Nieuwsgierig naar het eindresultaat van de renovatie besluiten ze een kijkje te gaan nemen. De vlag wappert immers uitnodigend. Het is Open Monumentendag en coronacrisis of niet, daar doet de meelmolen natuurlijk aan mee.

Het is even rustig als moeder en zoon Karsten (’Vraag maar niet naar de uitslag van de voetbalwedstrijd’) bij de Lastdrager het erf oplopen. En dus is het voor deze toevallige voorbijgangers mogelijk om het nieuwe binnenwerk te bewonderen. Want eigenlijk moet er dit jaar vooraf gereserveerd worden. ,,We hebben er voor vandaag al een stuk of veertig op de lijst staan”, vertelt molenaar Kees Mens. ,,Maar als er ruimte is kunnen mensen ook zo aan komen waaien.”

monumentendagen

Toevallige voorbijgangers Karin en Stef Karsten krijgen uitleg bij De Lastdrager in Hoogwoud.

© Foto Mediahuis

Aandachtig neemt Stef Karsten de informatie over de molen die weer maalt zoals hij dat vroeger deed in zich op. In het nieuwe huisje naast De Lastdrager, die precies op tijd klaar was, krijgt hij ook nog een versgebakken pannenkoek voorgeschoteld. Mens ziet het met een glimlach aan. ,,Trots? Wat denk je? Ik ben hier vijf jaar mee bezig geweest. Daarom doen we ook gewoon weer mee aan de Open Monumentendag. We willen zo graag laten zien hoe het geworden is. Dan maar met wat aanpassingen.”

 

Ook in de Kogge een stukje

 

Tekst en beeld: Nancy Holderbeke

OPEN MONUMENTENDAGEN VOOR MOLEN DE LASTDRAGER

Hoogwoud: Tijdens de Open Monumentendagen was Molen De Lastdrager in Hoogwoud geopend voor publiek.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kregen de bezoekers een rondleiding in de gerestaureerde molen die weer kan malen.

In het nieuwe molenaarsverblijf naast de molen werden pannenkoeken gebakken met meel van De Lastdrager.

Molenaar Kees Mens:" Het gehele jaar zijn we ook op zaterdag aanwezig. Iedereen is op die dagen welkom.

Voor de andere dagen van de week geldt, als de molen draait, kun je ook een kijkje nemen.

Bij Molen De Lastdrager is Hoogwoud zijn diverse soorten meel te koop zoals pannenkoekmix, bloem, volkorenmeer, rogge, waldkorn en havermout

monumentendagen    Foto: Frans Stenneberg "Heerlijk een aparte pannenkoek en smaakt uitsluitend naar de molen

 

 

Op de Open Monumenten dagen was de molen ook open en te bezichtigen.

Ivm het coronavirus ging dit wel anders dan andere jaren.

We werkten met tijdsblokken waarvoor men zich diende aan te melden.

Er kwamen veel mensen kijken hoe de molen en het nieuwe molenaarsverblijf is geworden en we kregen dan ook veel complimenten.

Als men even moest wachten omdat er nog andere mensen in de molen waren, kon men genieten van koffie, thee en pannenkoeken in het molenaarsverblijf. 

 

Op 16-8-2020 is door de Move Runners een 1/2 marathon uitgezet welke startte en eindigde bij de molen.

Een grote groep lopers deed mee aan deze sportieve run.

De lopers kwamen er bij terugkomst bij de molen achter dat de dag die ze hadden gekozen voor de run nl 16-08 het bouwjaar van de molen is.

move runners

 

Onderstaand het artikel uit het NHD van 13 augustus jl. over de zeilen.

Alle zeilen bijgezet op Lastdrager.

zeilen           FOTO MARCEL ROB

Molenaar Cees Mens (bovenin) en zeilmaker Henk Epskamp bezig met het opbinden van de nieuwe zeilen.

 

Coen van de Luytgaarden                                                                                                                                                                      13-8-2020

 

HOOGWOUD De uitdrukking ’alle zeilen bijzetten’ heeft in Hoogwoud bijzondere betekenis gekregen. Meelmolen De Lastdrager is deze week voorzien van splinternieuwe zeilen.

Daarmee is de restauratie officieel voltooid, zegt molenaar Cees Mens. ,,Dit is een bijzondere mijlpaal. Nu de wieken met ambachtelijk zeil is uitgerust, is het project volledig afgerond en daar zijn we best trots op. Met dank aan de vele donateurs, het bedrijfsleven en de medewerking van de gemeente Opmeer. De Lastdrager draait weer als vanouds en we merken nu al dat er dagelijks veel toeristen even stoppen om dit fantastische plaatje van dichtbij te aanschouwen.’’

Maagdelijk

Voor het vastbinden van de zeilen was zeilenmaker Henk Epskamp speciaal uit Naarden afgereisd. Met vier maagdelijk witte doeken, vakkundig samengevouwen in op maat gemaakte zakken. Epskamp: ,,Deze zeilen hebben een omvang van vijftien vierkante meter per stuk. Bij elkaar praat je over een zeilvang met een totale oppervlakte van zestig vierkante meter.’’

De zeilen zijn deels van katoen vervaardigd, deels van polyester. ,,Dat noemen ze in de scheepvaart halfom’’, zegt Epskamp. ,,De bruine vloot vaart er ook mee. Dit materiaal is ideaal voor de krachtverdeling en in het dagelijks onderhoud. Door de weersinvloeden vervaagt het wit een beetje en krijgt het vanzelf een natuurlijke uitstraling. Je kunt ook kiezen voor honderd procent linnen, katoen of hennep.’’ Zoals De Lastdrager er nu bijstaat, is de molen uitgerust ’met klassiek tuig’, legt Epskamp nader uit. ,,Deze wieken hebben namelijk een oud-Hollandse ophekking en daar past dit doek perfect bij.’’

Voordien was De Lastdrager uitgerust met bruine zeilen. Toch is er bewust voor witte gekozen, zegt molenaar Mens. ,,Omdat De Lastdrager van oudsher ook uitgerust was met witte zeilen. Dat kun je nog zien op oude foto’s van de molen. Hiermee is het historische plaatje dus volledig in ere hersteld. Bovendien zijn alle molens boven het IJ uitgerust met witte zeilen.’’

Zeil op de wieken, benadrukt Mens, dient puur ter ondersteuning van de molen. ,,De locatie van De Lastdrager is momenteel verre van ideaal. Vroeger stond de molen in een open vlakte, maar door bebouwing en bomen die er later bijgekomen zijn, vangt de molen veel minder wind. Van oudsher is dit qua ligging een vrij lage molen, vroeger was dat geen probleem. Nu dus wel.’’

Mens wil de zeilen bijzetten, zolang de windkracht onder de vijf beaufort blijft. ,,Vanaf vijf beaufort heb je ze niet meer nodig. Om te malen moet je minstens windkracht vijf hebben. Dan beschik je over voldoende vermogen. Het is altijd een kwestie van de juiste inschatting maken. Daar ben je ook molenaar voor geworden. Je moet het proces voortdurend in de gaten houden.’’

Investering

Met de nieuwe zeilen is een investering van ruim drieduizend euro gemoeid. Dat bedrag is voor een groot deel bijeen gebracht door acties van de Lionsclub Opmeer-Medemblik. Die had aanvankelijk een groot feest in de steigers gezet, om nog meer geld in te zamelen. Maar corona gooide roet in het eten. Molenaar Mens mikt nu op de nationale monumentendag. Dan wil hij, de regels van het RIVM in acht nemend, de molen openstellen voor publiek.

Meer info: www.molendelastdrager.nl

 

De restauratie van de molen is klaar, 12 augustus  zijn de nieuwe zeilen bevestigd aan de wieken.onder leiding van de zeilenmaker Dhr. Epskamp.

De pers was daarbij ook aanwezig.

Ook de werkzaamheden aan / bij het molenverblijf gaan gestaag door.

De buitenkant staat mooi in de verf, het straatwerk rondom de molen is  klaar.

Binnen hebben Kees en Piet Groot alles afgetimmerd en de kozijnen geschilderd.

Volgende week wordt de toiletruimte betegeld en de keuken geplaatst en betegeld.

De wanden worden geschilderd en dan kan de vloer gelegd worden.

Op de dagen dat er iemand bij de molen aan het werk is, staat er een stalletje aan de weg waar meel te koop is en daar wordt ook gretig  gebruik van gemaakt.

 

De bouw van het molenaarsverblijf gaat gestaag door.

De houten muurplaten zijn gemonteerd en de dakpannen zijn gelegd, de deuren en ramen zitten erin.

De nutsbedrijven zijn ook al langs geweest, dus straks hebben we water, licht en een toilet in het verblijf.

Nu zijn de mannen bezig met het schilderwerk buitenom.

Het huisje heeft al echt de uitstraling zoals op de maquette.

huisje      Binnen is het nog een ruimte . dus dat komt daarna aan de beurt.

 

Door het mooie weer komen er veel mensen langs de molen fietsen en/of lopen.

De meeste staan even stil en bekijken de molen van afstand. want door de coronacrisis is het jammer genoeg nog niet mogelijk te molen te bezoeken.

Kees heeft al diverse keren de wind mee gehad. zodat hij al veel meel heeft kunnen malen.

Bakkerij Baas heeft dit opgepakt en weet elke keer weer een nieuwe actie te bedenken met dit meel en de molen in de hoofdrol.

Mensen kunnen dan bij hen tasjes kopen waar oa meel in zit, ook broden gebakken van meel van de Lastdrager is daar te koop.

Als het mooi weer is en we bij de molen aan het werk zijn staat er een stalletje bij molen waar we pannenkoekmeel, bloem en tarwe verkopen.

Dit vindt gretig aftrek.meel verkoop

De bouw aan het molenaarsverblijf gaan ook gestaag door.

Nadat de onderrand gemetseld was kon de Fa. Bakker beginnen met het plaatsen van de kozijnen en later de dakplaten.

Een aantal vrijwilligers hielpen daar ook aan mee, het dak is nu dicht.

Nu is het wachten op de "muren" en de dakpannen.