Dhr. Willem Groenewoud is begonnen met het metselen van de onderkant van het molenaarsverblijf met oude gerecyclede stenen.
We zijn ontzettend blij met alle hulp en spullen die we aangeboden krijgen, waardoor we met een klein budget de rest van de werkzaamheden kunnen uitvoeren.
Wat kunnen we trots zijn op alle Hoogwouders die daarbij geholpen hebben als het molenaarsverblijf ook klaar is.
Dan heeft Hoogwoud er weer een mooie bezienswaardigheid bij.
Ook is ons een mooie maquette aangeboden door Dhr. Jaap Vriend die deze tot in detail heeft gebouwd aan de hand van de werktekening ervan.
De pers was hiervan ook op de hoogte en er stond weer een stukje in het NHD van 1 mei 2020
Miniatuurschuurtje naast molen De Lastdrager verbeeldt West-Friese historie
Vlnr. Cees Mens, Jaap Vriend, Kasper Gutter en Bart Slooten van De Stichting De Westfriese Molens. Op de achtergrond metselt Willem Groenewoud aan een muurtje voor de dienstwoning in wording.
© Foto Marcel Rob
Coen van de Luytgaarden
Gisteren om 15:56
HOOGWOUD
Daklijsten in West-Fries groen. Tot in de kleinste details heeft Jaap Vriend het dienstgebouw naast De Lastdrager nagemaakt.
Op een schaal van 1 op 87, zoals hij al jaren gewend is vanuit de modelspoorbouw. Sinds enkele decennia voorziet hij de miniatuurspoorbaantjes van meubilair rondom de rails. Zoals boompjes en slootjes. Ditmaal heeft hij zich op het schuurtje naast meelmolen De Lastdrager in Hoogwoud gestort.
Toen molenaar Cees Mens de plannen ontvouwde, toog de Koggenlander op eigen initiatief naar tekenbureau Maarten Koning voor de noodzakelijke gegevens. Dat heeft een model opgeleverd waarin Vriend het beoogde eindresultaat treffend weergeeft. Rondom het huisje heeft hij boerengeeltjes gemaakt, de karakteristieke steensoort waarmee leerlingen van het Clusius onlangs een paadje naar De Lastdrager hebben gelegd. Verder ligt er een grasveldje omheen en staat er een boompje naast. De aanwezige bestuursleden van de Stichting De Westfriese Molens, Kasper Gutter en Bart Slooten, zijn vol bewondering. ,,Dit schaalmodel typeert de sfeer van weleer. Het ziet er prachtig uit.’’
Cementraam
Ondertussen is de bouw van het dienstgebouwtje bij ’s lands oudste houten achtkanter (1522) in volle gang. De betonvloer ligt er al en bouwvakker Willem Groenewoud (73) is begonnen met de opbouw van het zogeheten cementraam. Dat is het kleine muurtje dat als fundament dient en het schuurtje tegen optrekkend vocht beschermt. De gebruikte stenen heeft molenaar Mens op de kop getikt bij de sloop van een oude boerderij in Winkel. ,,Die bakstenen heb ik stuk voor stuk afgebikt. Je moet er wat voor over hebben om iets origineels neer te zetten’’, zegt Mens. De wijze waarop Groenewoud de stenen op elkaar metselt, verraadt de hand van een ambachtsman. Met speels gemak schept hij de specie uit de kuip, legt precies de juiste hoeveelheid neer en masseert de steen vakkundig naast de andere. ,,Hij is met de troffel in z’n hand geboren’’, zegt Mens. ,,Het is net als zwemmen en schaatsen. Dat verleer je ook nooit’’, reageert Groenewoud.
Vanwege de coronacrisis zijn rondleidingen taboe. Zodra het schuurtje gereed is, komen er open dagen. Om het gulle publiek, als dank voor de vele donaties, het eindresultaat te tonen. Mens begrijpt die nieuwsgierigheid. ,,Ze staan nu al achter de hekken te kijken. We gaan kijken hoe we dat verantwoord gaan organiseren.’’