Twee stukjes in kranten

In het NHD van 17 april 2020 werd het malen van het eerste meel  ook bekend gemaakt

WIND IN DE ZEILEN VOOR MEEL

Molen de Lastdrager in Hoogwoud levert ambachtelijk gemalen meel via lokale ondernemers

foto

Vlnr. Bert Brugman, Nico Nuyens, Hans Baas en molenaar Cees Mens. Staand op de wieken van De Lastdrager die dringend aan nieuwe zeilen toe is.

© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden

16/04/2020 om 12:15

 

HOOGWOUD

Aan mail geen gebrek, maar meel blijkt een schaars goed en dat kan bakker Baas in Hoogwoud voorlopig weer leveren.

Want de onlangs gerestaureerde meelmolen De Lastdrager, op een steenworp afstand van de winkel, heeft de wind weer in de zeilen. Molenaar Cees Mens draait dezer dagen overuren, weet Loes Baas. ,,Meel is een geliefd product. Nu meer mensen thuiswerken, ontdekken ze pas hoe leuk het is om zelf brood te bakken.’’ Bakkerij Baas draagt De Lastdrager een warm hart toe. Net als de lokale Sparwinkel. Die hebben de meel expres in hun assortiment opgenomen. Daarmee mobiliseren zij de plaatselijke bevolking tevens om geld te doneren voor nieuwe zeilen. Die zijn broodnodig omdat de oude exemplaren tot de draad toe zijn versleten. De Lionsclub Opmeer-Medemblik doet ook een duit in het zakje. Die heeft een bedrag van driehonderd euro overgemaakt voor de eerste lading meel die De Lastdrager produceerde. ,,Dit is toch een visitekaartje voor de gemeente Opmeer’’, vertelt Bert Brugman van de Lions. ,,Wij steunen De Lastdrager graag want die heeft een enorme toegevoegde waarde voor de recreatie in West-Frieslamnd. Wat is er mooie er dan een fietstocht langs De Lastdrager? Nu de bollenvelden in bloei staan is het dubbel genieten.’’ Niet alleen de Lions strijken over hun financiële hart. Zaaizaadcoöperatie ZAP uit Van Ewijcksluis heeft geschikt graan gedoneerd en verder lopen er contacten met de voedselbanken in de Noordkop en Hoorn om pannenkoekenmix af te leveren.

Bij molenaar Mens staat het koren in bloei: ,,Het is geweldig om te zien dat het mechanisme van De Lastdrager is hersteld en weer in volle glorie draait. De afgelopen weken was er wat weinig wind. Maar tijdens de paasdagen konden we vijfhonderd kilo malen. Over de afzet hebben we zeker niet te klagen. Iedereen zit om meel verlegen. Sinds ‘Heel Holland Bakt’ op tv is geweest, gaat iedereen fanatiek aan de slag.’’

De Lastdrager werkt nog steeds aan de vervolmaking van het geheel. Onlangs hebben leerlingen van het Clusius College een paadje van boerengeeltjes gelegd. Verder verrijst er naast De Lastdrager een molenaarshuisje waarin ruimte is voor tekst en uitleg over de molen.

De Lastdrager won in 2018 de nationale Molenprijs, hieraan was een bonus van 95 mille gekoppeld en die was meer dan welkom bij de restauratie die in totaal drie ton vergde. De actie voor nieuwe zeilen is de spreekwoordelijke kers op de taart.

Meer info: www.molendelastdrager.nl

 


Ook in de Kogge stond op  16 april 2020 een stukje over het proefdraaien.

PROEFDRAAIEN EN MALEN BIJ MOLEN DE LASTDRAGER

foto

Tekst en beeld: Nancy Holdebeke

Hoogwoud: Na de restauratie van molen de Lastdrager is inmiddels begonnen met het proefdraaien- en malen. Tijdens het proefmalen is er gerst gemalen en dit is geschikt als kippen of geitenvoer.

Het zit in zakken van 20 kilo en kon gratis afgehaald worden.

De heropening van de molen zal later dit jaar plaatsvinden. Meel is er inmiddels ook, maar kan nog niet bij de molen verkocht worden. Wie graag het meel van de molen wil kopen kan hiervoor terecht bij Brood-  en Banketbakkerij Bas in Hoogwoud.

Velen van u zouden graag een kijkje binnen willen nemen, maar vanwege  het coronavirus is dat voorlopig niet mogelijk. Molenaar Kees Mens hoopt u persoonlijk te verwelkomen in de molen zodra dat weer mogelijk is.

Op zaterdag 18 april stond in samenwerking van molenaar Kees Mens, bakkerij Baas en Lionsclub Opmeer-Medemblik een unieke actie gepland. Deze bestond

uit een Mexicaans buffet bij Partycentrum Opstap met veiling met onder meer de kavels een molenrondrit in oldtimers met een gids, boottocht met een captainsdiner,

1 hele dag een timmerman voor al uw klassen, workshops van bakkerij Baas, rondleiding met lunch en workshops bij de molen de Lastdrager en een dagdeel tuinonderhoud door leden van de Lionsclub Opmeer-Medemblik.

De opbrengst komt volledig ten goede voor molen de Lastdrager in Hoogwoud.

Wegens de coronacrisis is besloten om de actie voorlopig uit te stellen.

 

Datum blog