Open monumentendagen 2020

Ook de pers besteedde er aandacht aan.

Een stukje in het NHD

Judit de Redelijkheid

13/09/2020 om 19:09

HOOGWOUD

Net klaar met voetballen rijdt de elfjarige Stef Karsten zaterdag met zijn moeder Karin langs De Lastdrager in Hoogwoud. Nieuwsgierig naar het eindresultaat van de renovatie besluiten ze een kijkje te gaan nemen. De vlag wappert immers uitnodigend. Het is Open Monumentendag en coronacrisis of niet, daar doet de meelmolen natuurlijk aan mee.

Het is even rustig als moeder en zoon Karsten (’Vraag maar niet naar de uitslag van de voetbalwedstrijd’) bij de Lastdrager het erf oplopen. En dus is het voor deze toevallige voorbijgangers mogelijk om het nieuwe binnenwerk te bewonderen. Want eigenlijk moet er dit jaar vooraf gereserveerd worden. ,,We hebben er voor vandaag al een stuk of veertig op de lijst staan”, vertelt molenaar Kees Mens. ,,Maar als er ruimte is kunnen mensen ook zo aan komen waaien.”

monumentendagen

Toevallige voorbijgangers Karin en Stef Karsten krijgen uitleg bij De Lastdrager in Hoogwoud.

© Foto Mediahuis

Aandachtig neemt Stef Karsten de informatie over de molen die weer maalt zoals hij dat vroeger deed in zich op. In het nieuwe huisje naast De Lastdrager, die precies op tijd klaar was, krijgt hij ook nog een versgebakken pannenkoek voorgeschoteld. Mens ziet het met een glimlach aan. ,,Trots? Wat denk je? Ik ben hier vijf jaar mee bezig geweest. Daarom doen we ook gewoon weer mee aan de Open Monumentendag. We willen zo graag laten zien hoe het geworden is. Dan maar met wat aanpassingen.”

 

Ook in de Kogge een stukje

 

Tekst en beeld: Nancy Holderbeke

OPEN MONUMENTENDAGEN VOOR MOLEN DE LASTDRAGER

Hoogwoud: Tijdens de Open Monumentendagen was Molen De Lastdrager in Hoogwoud geopend voor publiek.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kregen de bezoekers een rondleiding in de gerestaureerde molen die weer kan malen.

In het nieuwe molenaarsverblijf naast de molen werden pannenkoeken gebakken met meel van De Lastdrager.

Molenaar Kees Mens:" Het gehele jaar zijn we ook op zaterdag aanwezig. Iedereen is op die dagen welkom.

Voor de andere dagen van de week geldt, als de molen draait, kun je ook een kijkje nemen.

Bij Molen De Lastdrager is Hoogwoud zijn diverse soorten meel te koop zoals pannenkoekmix, bloem, volkorenmeer, rogge, waldkorn en havermout

monumentendagen    Foto: Frans Stenneberg "Heerlijk een aparte pannenkoek en smaakt uitsluitend naar de molen

 

 

Datum blog