Blogs

De eerste meel dat bij molen de Lastdrager is gemalen, werd gekocht door de Lionsclub Opmeer-Medemblik

Daar hebben wij pannenkoekmeel van gemaakt, waarna we het samen met de Lionsclub aanboden bij de voedselbank in Hoorn

De pers was daarvan ook op de hoogte en vermelde dit in het NHD.

Door De Lastdrager gemalen meel naar de voedselbank in Hoorn als ambachtelijke pannenkoekenmeel

meel verkoop             meel verkoop

De Lionsclub Opmeer-Medemblik bij de voedselbank. Molenaar Kees Mens(rechts) overhandigd het eerste pak pannenkoekmeel aan Hugo Pijl van de voedselbank, Op de achtergrond leden van de Lionsclub Opmeer-Medemblik vlnr His Willems. Sam Bijvoet en Nico Nuijens

Coen van de Luytgaarden

15/05/2020 om 14:48

HOORN

De voedselbank in Hoorn heeft vrijdagochtend 150 kilo meel ontvangen van de Lionsclub Opmeer-Medemblik.

Het betreft een bijzondere donatie want het gaat hier om het eerste meel dat door molen De Lastdrager in Hoogwoud direct na de restauratie is gemalen. In de pakken zit ambachtelijk pannenkoekenmeel, legt molenaar Cees Mens uit. ,,Het is een mix van boekweit en bloem. Dat is zeer geschikt voor de ouderwetse bereiding van pannenkoeken zoals grootmoeder die vroeger maakte.’’

Veiling

Aanvankelijk zou de Lionsclub Opmeer-Medemblik het eerste maalsel bij opbod hebben verkocht op een speciale veiling tijdens een groot openingsfeest in De Opstap in Hoogwoud. Maar ook hier gooit de coronacrisis in het eten. Daarop besloot de Lionsclub Opmeer-Medemblik de eerste driehonderd kilo zelf op te kopen, vertelt Nico Nuijens namens de Lions. ,,We vinden de voedselbank een prima bestemming. Op deze manier komt het pannenkoekenmeel bij een geschikte doelgroep terecht en wij doen het geld in de pot voor de aanschaf van nieuwe zeilen voor De Lastdrager.’’ Voor het eerste meel is 350 euro neergeteld en dat gaat rechtstreeks naar de geplande aanschaf van de zeilen die aan vervanging toe zijn, verzekert molenaar Cees Mens. ,,Wij zijn heel blij dat de Lionsclub het zo heeft opgepakt en dat de acties ondanks de coronacrisis toch doorgaan.’’ Ook zaaizaadcoöperatie ZAP uit Van Ewijcksluis doet een duit in het zakje. Die heeft graan beschikbaar gesteld als grondstof om te malen. Vandaar dat ook de voedselbank in Anna Paulowna volgende week een lading meel tegemoet kan zien.

Gebaar

De voedselbank Hoorn is ’bijzonder blij’ met dit gebaar, vertelt Hugo Pijl op de vestiging aan de Verlengde Lageweg in Hoorn. ,,Bij ons komen deze pakken pannenkoekenmeel goed terecht. Meestal zitten er standaard ook melk en eieren in de mandjes. Dus onze cliënten kunnen er zelf mee aan de slag. Bovendien gaat het om regionaal geteeld graan dat ook nog eens in de buurt is gemalen. Duurzamer kan haast niet.’’

Door de coronacrisis zijn veel bedrijven en werknemers in acute problemen geraakt en dat merkt de voedselbank aan het klantenbestand dat de afgelopen weken met zeker tien procent is gestegen. Pijl daarover: ,,Steeds meer mensen doen een beroep op de voedselbank. We zijn volledig afhankelijk van donaties dus met elke schenking zijn we blij. Gelukkig zijn er grote bedrijven in West-Friesland die ons een warm hart toedragen, zoals groentesnijder Hessing en supermarkt Deen. Die stellen hun producten regelmatig beschikbaar. Verder werken we met een ploeg gemotiveerde vrijwilligers om dit allemaal voor elkaar te krijgen.’’

In de Hoornse loods van de voedselbank heerst vrijdagochtend alom bedrijvigheid. Op de centrale tafel worden 135 pakketten gereed gemaakt voor uitgifte. Als een geoliede machine werkt een ploeg gemotiveerde vrijwilligers aan het invullen van de kratten. Broden, aardappelen, pasta en fruit worden uit allerhande dozen gehaald en verdwijnen in de kratten.

Nico Nuijens van de Lionsclub is verheugd met de bestemming van de meel. ,,Wij zijn blij dat we een alternatieve oplossing hebben gevonden waar iedereen voordeel van heeft, en smaak aan beleeft.’’ Meer info op: www.molendelastdrager.nl

Door het mooie weer komen er veel mensen langs de molen fietsen en/of lopen.

De meeste staan even stil en bekijken de molen van afstand. want door de coronacrisis is het jammer genoeg nog niet mogelijk te molen te bezoeken.

Kees heeft al diverse keren de wind mee gehad. zodat hij al veel meel heeft kunnen malen.

Bakkerij Baas heeft dit opgepakt en weet elke keer weer een nieuwe actie te bedenken met dit meel en de molen in de hoofdrol.

Mensen kunnen dan bij hen tasjes kopen waar oa meel in zit, ook broden gebakken van meel van de Lastdrager is daar te koop.

Als het mooi weer is en we bij de molen aan het werk zijn staat er een stalletje bij molen waar we pannenkoekmeel, bloem en tarwe verkopen.

Dit vindt gretig aftrek.meel verkoop

De bouw aan het molenaarsverblijf gaan ook gestaag door.

Nadat de onderrand gemetseld was kon de Fa. Bakker beginnen met het plaatsen van de kozijnen en later de dakplaten.

Een aantal vrijwilligers hielpen daar ook aan mee, het dak is nu dicht.

Nu is het wachten op de "muren" en de dakpannen.

 

Dhr. Willem Groenewoud is begonnen met het metselen van de onderkant van het molenaarsverblijf met oude gerecyclede stenen.

We zijn ontzettend blij met alle hulp en spullen die we aangeboden krijgen, waardoor we met een klein budget de rest van de werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Wat kunnen we trots zijn op alle Hoogwouders die daarbij geholpen hebben als het molenaarsverblijf ook klaar is.

Dan heeft Hoogwoud er weer een mooie bezienswaardigheid bij.

Ook is ons een mooie maquette aangeboden door Dhr. Jaap Vriend die deze tot in detail heeft  gebouwd aan de hand van  de werktekening ervan.

De pers was hiervan ook op de hoogte en er stond weer een stukje in het NHD van 1 mei 2020

 

Miniatuurschuurtje naast molen De Lastdrager verbeeldt West-Friese historie

maquette

Vlnr. Cees Mens, Jaap Vriend, Kasper Gutter en Bart Slooten van De Stichting De Westfriese Molens. Op de achtergrond metselt Willem Groenewoud aan een muurtje voor de dienstwoning in wording.

© Foto Marcel Rob

Coen van de Luytgaarden

Gisteren om 15:56

HOOGWOUD

Daklijsten in West-Fries groen. Tot in de kleinste details heeft Jaap Vriend het dienstgebouw naast De Lastdrager nagemaakt.

Op een schaal van 1 op 87, zoals hij al jaren gewend is vanuit de modelspoorbouw. Sinds enkele decennia voorziet hij de miniatuurspoorbaantjes van meubilair rondom de rails. Zoals boompjes en slootjes. Ditmaal heeft hij zich op het schuurtje naast meelmolen De Lastdrager in Hoogwoud gestort.

Toen molenaar Cees Mens de plannen ontvouwde, toog de Koggenlander op eigen initiatief naar tekenbureau Maarten Koning voor de noodzakelijke gegevens. Dat heeft een model opgeleverd waarin Vriend het beoogde eindresultaat treffend weergeeft. Rondom het huisje heeft hij boerengeeltjes gemaakt, de karakteristieke steensoort waarmee leerlingen van het Clusius onlangs een paadje naar De Lastdrager hebben gelegd. Verder ligt er een grasveldje omheen en staat er een boompje naast. De aanwezige bestuursleden van de Stichting De Westfriese Molens, Kasper Gutter en Bart Slooten, zijn vol bewondering. ,,Dit schaalmodel typeert de sfeer van weleer. Het ziet er prachtig uit.’’

Cementraam

Ondertussen is de bouw van het dienstgebouwtje bij ’s lands oudste houten achtkanter (1522) in volle gang. De betonvloer ligt er al en bouwvakker Willem Groenewoud (73) is begonnen met de opbouw van het zogeheten cementraam. Dat is het kleine muurtje dat als fundament dient en het schuurtje tegen optrekkend vocht beschermt. De gebruikte stenen heeft molenaar Mens op de kop getikt bij de sloop van een oude boerderij in Winkel. ,,Die bakstenen heb ik stuk voor stuk afgebikt. Je moet er wat voor over hebben om iets origineels neer te zetten’’, zegt Mens. De wijze waarop Groenewoud de stenen op elkaar metselt, verraadt de hand van een ambachtsman. Met speels gemak schept hij de specie uit de kuip, legt precies de juiste hoeveelheid neer en masseert de steen vakkundig naast de andere. ,,Hij is met de troffel in z’n hand geboren’’, zegt Mens. ,,Het is net als zwemmen en schaatsen. Dat verleer je ook nooit’’, reageert Groenewoud.

Vanwege de coronacrisis zijn rondleidingen taboe. Zodra het schuurtje gereed is, komen er open dagen. Om het gulle publiek, als dank voor de vele donaties, het eindresultaat te tonen. Mens begrijpt die nieuwsgierigheid. ,,Ze staan nu al achter de hekken te kijken. We gaan kijken hoe we dat verantwoord gaan organiseren.’’

 

In het NHD van 17 april 2020 werd het malen van het eerste meel  ook bekend gemaakt

 

WIND IN DE ZEILEN VOOR MEEL

Molen de Lastdrager in Hoogwoud levert ambachtelijk gemalen meel via lokale ondernemers

foto

Vlnr. Bert Brugman, Nico Nuyens, Hans Baas en molenaar Cees Mens. Staand op de wieken van De Lastdrager die dringend aan nieuwe zeilen toe is.

© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden

16/04/2020 om 12:15

 

HOOGWOUD

Aan mail geen gebrek, maar meel blijkt een schaars goed en dat kan bakker Baas in Hoogwoud voorlopig weer leveren.

Want de onlangs gerestaureerde meelmolen De Lastdrager, op een steenworp afstand van de winkel, heeft de wind weer in de zeilen. Molenaar Cees Mens draait dezer dagen overuren, weet Loes Baas. ,,Meel is een geliefd product. Nu meer mensen thuiswerken, ontdekken ze pas hoe leuk het is om zelf brood te bakken.’’ Bakkerij Baas draagt De Lastdrager een warm hart toe. Net als de lokale Sparwinkel. Die hebben de meel expres in hun assortiment opgenomen. Daarmee mobiliseren zij de plaatselijke bevolking tevens om geld te doneren voor nieuwe zeilen. Die zijn broodnodig omdat de oude exemplaren tot de draad toe zijn versleten. De Lionsclub Opmeer-Medemblik doet ook een duit in het zakje. Die heeft een bedrag van driehonderd euro overgemaakt voor de eerste lading meel die De Lastdrager produceerde. ,,Dit is toch een visitekaartje voor de gemeente Opmeer’’, vertelt Bert Brugman van de Lions. ,,Wij steunen De Lastdrager graag want die heeft een enorme toegevoegde waarde voor de recreatie in West-Frieslamnd. Wat is er mooie er dan een fietstocht langs De Lastdrager? Nu de bollenvelden in bloei staan is het dubbel genieten.’’ Niet alleen de Lions strijken over hun financiële hart. Zaaizaadcoöperatie ZAP uit Van Ewijcksluis heeft geschikt graan gedoneerd en verder lopen er contacten met de voedselbanken in de Noordkop en Hoorn om pannenkoekenmix af te leveren.

Bij molenaar Mens staat het koren in bloei: ,,Het is geweldig om te zien dat het mechanisme van De Lastdrager is hersteld en weer in volle glorie draait. De afgelopen weken was er wat weinig wind. Maar tijdens de paasdagen konden we vijfhonderd kilo malen. Over de afzet hebben we zeker niet te klagen. Iedereen zit om meel verlegen. Sinds ‘Heel Holland Bakt’ op tv is geweest, gaat iedereen fanatiek aan de slag.’’

De Lastdrager werkt nog steeds aan de vervolmaking van het geheel. Onlangs hebben leerlingen van het Clusius College een paadje van boerengeeltjes gelegd. Verder verrijst er naast De Lastdrager een molenaarshuisje waarin ruimte is voor tekst en uitleg over de molen.

De Lastdrager won in 2018 de nationale Molenprijs, hieraan was een bonus van 95 mille gekoppeld en die was meer dan welkom bij de restauratie die in totaal drie ton vergde. De actie voor nieuwe zeilen is de spreekwoordelijke kers op de taart.

Meer info: www.molendelastdrager.nl

 


Ook in de Kogge stond op  16 april 2020 een stukje over het proefdraaien.

 

PROEFDRAAIEN EN MALEN BIJ MOLEN DE LASTDRAGER

foto

Tekst en beeld: Nancy Holdebeke

Hoogwoud: Na de restauratie van molen de Lastdrager is inmiddels begonnen met het proefdraaien- en malen. Tijdens het proefmalen is er gerst gemalen en dit is geschikt als kippen of geitenvoer.

Het zit in zakken van 20 kilo en kon gratis afgehaald worden.

De heropening van de molen zal later dit jaar plaatsvinden. Meel is er inmiddels ook, maar kan nog niet bij de molen verkocht worden. Wie graag het meel van de molen wil kopen kan hiervoor terecht bij Brood-  en Banketbakkerij Bas in Hoogwoud.

Velen van u zouden graag een kijkje binnen willen nemen, maar vanwege  het coronavirus is dat voorlopig niet mogelijk. Molenaar Kees Mens hoopt u persoonlijk te verwelkomen in de molen zodra dat weer mogelijk is.

Op zaterdag 18 april stond in samenwerking van molenaar Kees Mens, bakkerij Baas en Lionsclub Opmeer-Medemblik een unieke actie gepland. Deze bestond

uit een Mexicaans buffet bij Partycentrum Opstap met veiling met onder meer de kavels een molenrondrit in oldtimers met een gids, boottocht met een captainsdiner,

1 hele dag een timmerman voor al uw klassen, workshops van bakkerij Baas, rondleiding met lunch en workshops bij de molen de Lastdrager en een dagdeel tuinonderhoud door leden van de Lionsclub Opmeer-Medemblik.

De opbrengst komt volledig ten goede voor molen de Lastdrager in Hoogwoud.

Wegens de coronacrisis is besloten om de actie voorlopig uit te stellen.

 

eerste meel Na het proef malen zijn de eerste zakken graan vermalen.

De Lionsclub Opmeer - Medemblik  heeft ons voor de eerste zak meel een bedrag geschonken.

We gaan dat nu verder verwerken tot pannenkoekmeel en schenken dit dan, ook namens de Lionsclub, aan de voedselbank West-Friesland.

We zijn ook begonnen met  de bouw van het molenaarsverblijf.

De gemeente Opmeer heeft alle benodigde papieren goedgekeurd, het financiële plaatje is rond, de subsidie van de gemeente Opmeer is binnen,

 dus we konden van start.

De grond is uitgegraven en de fundering is gelegd.restauratie

Nu maar hopen dat de bouw voorspoedig loopt.

 

De restauratiewerkzaamheden zijn klaar. 

De molenmaker heeft de molen weer opgeleverd aan Stichting "De Westfriese Molens" en alle materieel en gereedschap is weer verwijderd.

Nu zijn wij weer aan de beurt.

De molenaars hebben proefgedraaid en proef gemalen en de laatste kleine aanpassingen worden uitgevoerd.

Ivm het coronavirus is het echter nog niet mogelijk om de molen officieel te heropenen.

Om die reden kunnen wij ook nog geen gasten en kijkers ontvangen.

Via de media, facebook pagina en deze website houden wij u op de hoogte van het verloop.

U kunt de werkzaamheden wel volgen via foto's op de fotogalerij en filmpjes onder het video tabblad en via onze facebookpagina.

 

Ook de pers was op 3 maart aanwezig om het leggen van het pad vast te leggen.

Hieronder het stukje uit het NHD van 4 maart 2020

Clusius-kerels op knielappen met klinkers, keien en kruiwagens in de weer

paadje

Onder toeziend oog van docent Theo Luijendijk (blauwe jas) leggen Clusius-leerlingen een paadje.

© Foto Jaap van der Pijll

Coen van de Luytgaarden

HOOGWOUD

Kerels op knielappen met klinkers, keien en kruiwagens. Die combinatie pakt goed uit bij meelmolen De Lastdrager in Hoogwoud.

Studenten van het Clusius zijn er druk bezig met bestratingswerkzaamheden. Al is het woord bestrating hier wellicht misplaatst, vindt Maarten Jak. ,,Wij voelen ons toch eerder aardbolstoffeerder’’, zegt hij met een glimlach. Hij is druk bezig met ’vlakken’. Dat is het gladstrijken van de ondergrond zodat zijn collega’s daar de klinkertjesstenen zo in kunnen leggen. De mal die hij hiervoor gebruikt, heeft een lichte uitholling aan de binnenkant. Door daarmee over het aardoppervlak te schuren, creëert hij automatisch de natuurlijke bolling voor de afwatering van het paadje.

Boerengeeltjes

De gebruikte stenen zijn uiteraard geen ordinaire klinkers. ,,Dit zijn originele boerengeeltjes. Die horen bij een monumentaal object als deze molen’’, zegt molenaar Cees Mens. Voor Mens en het Clusius College snijdt het mes aan twee kanten. De Lastdrager krijgt hiermee een authentiek toegangspad en de studenten (van de afdeling Tuin, Park & Landschap) leren het ambacht in de praktijk. Docent Theo Luijendijk is dan ook blij met dit bijzondere karwei: ,,Deze klus is een uitstekende voorbereiding op het examen. Hier leren ze de theorie toe te passen in de praktijk. Je kunt dit werk, met alle respect overigens, niet vergelijken met het vak stratenmaker. Deze studenten leggen zich juist toe op kleinschalige erfverhardingen zoals terrassen rondom woningen en paden in tuinen bij stolpboerderijen.’’ Die hebben volgens Luijendijk volop toekomstperspectief. ,,Zij zijn verzekerd van werk, want er is grote behoefte aan vakmannen zoals deze. Bedrijven en overheden staan te springen om handjes.’’

Zwarte klusjes

De kerels zelf lijken zich daar terdege van bewust. ,,Noteer mijn naam maar, met m’n 06-nummer erbij. Voor al uw zwarte klusjes.’’ Zijn klasgenoot knikt: ,,Voor alle vakwerk en zwart werk. Oh ja, zet er ook nog even bij dat we allemaal nog vrijgezel zijn.’’ Zodra er zich een paadje van enkele meters aftekent, pakt een van de jongens de trilplaat erbij. Tttrrrrrrrr-tttrrrrrrr. Elk steentje voegt zich nog beter in de puzzel van keitjes.

,,Tijd voor de koffie’’, roept er eentje. In de keet wacht warme koffie met gebak van de plaatselijke bakker. Ook zo’n ambachtsman, ook zo’n kei in z’n vak.

 

Rond de molen moest er ook een een nieuw pad komen.

Op een zaterdag heeft een groep vrijwilligers het pad uitgegraven.

Ook moesten de stenen gehaald worden.

Kees had met een docent van het Clusius College contact gehad en gevraagd of het leggen misschien iets was voor hun leerlingen als leerproject.

Op dinsdag 25 februari en 3 maart kwam er een groep leerlingen om deze klus te klaren.

De mannen hebben  een mooi paadje voor ons gemaakt, daarvoor onze hartelijke dank.

 

Op 2 februari kwamen de nieuwe maalstenen aan bij de molen.

Het was natuurlijk een hele klus om ze daarin en op hun plaats te krijgen, maar aan het eind van de dag was de klus geklaard.

Daarna moesten ze nog pasklaar en goed gemonteerd worden.

Weer een stapje dichter bij de oplevering en heropening van de molen.

 

Ook de pers had weer alle aandacht voor her verloop van de restauratie

Onderstaand het stukje dat de volgende dag in het Noordhollands Dagblad stond

 

Martin Menger

HOOGWOUD

Sommige mensen hebben moeite om een draad door een naald te rijgen. De mannen van Winder Limmen redden dat moeiteloos, maar dan in het groot. Dinsdagmiddag werden de twee stalen roeden van elk 22 meter ’effies’ in het wiekenkruis van korenmolen De Lastdrager in Hoogwoud getild.

De telescoopkraan kon het gewicht van de stalen roeden met gemak aan. Toch stonden bestuursleden van de stichting De Westfriese molens en molenaar Kees Mens met lichte spanning toe te kijken. Want het blijft intens, het moment waarop alle voorbereidingen worden ingewisseld voor dat ene moment.

’Showroomstaat’

De Lastdrager is een meelmolen, die stukje bij beetje weer in ’showroomstaat’ wordt gebracht. De renovatie van het monument vordert gestaag. Rond het middaguur is molenaar Mens al paraat, om met anderen alvast een grote partytent neer te zetten op het parkeerterrein.

Want er wordt gezelschap verwacht, voor het vrolijke moment. De heren van Winder Limmen zijn al druk bezig met de stroppen, en het stempelen van de kraan.

Er ontstaat enige vrolijkheid, wanneer blijkt dat de afstandsbediening (!) van de grote kraan plotseling ook effect heeft op de kleinere bouwkraan die pal naast de molen staat. Kordaat technisch ingrijpen voorkomt een ingewikkeld en vooral ongecontroleerd kranenballet.

roede

De eerste stalen roede hangt aan de hijskraan, klaar om aan de molen De Lastdrager te worden gehangen.

Foto: Marian Swart

Bestuursleden van eigenaar stichting De Westfriese Molens komen er ook bij, net als collega-molenaars uit de regio. Daaronder ook Johan Ooijevaar, de man die op oudjaarsavond moest toekijken hoe de meelmolen Ceres in Bovenkarspel in de brand vloog. Hij kwam toch even zelf kijken: ,,Want dit gun je elkaar, zoiets moois als nieuwe wieken.”

Wrang

Voorzitter Bart Slooten van de stichting memoreert ook hoe wrang dit is dat de ene dag het feest is omdat het wiekenkruis weer wordt aangebracht, terwijl dezelfde groep een dag later waarschijnlijk toekijkt hoe in Bovenkarspel de wieken er af gaan.

,,Maar we zetten vol in op restauratie”, aldus Slooten. ,,Dat zal uiteraard een kwestie van veel geld worden. Maar dat was het hier in Hoogwoud ook. En we komen er wel uit.”

De eerste stalen roede gaat langzaam omhoog. Achthonderd kilo schoon aan de haak, en gemaakt in Opmeer, bij de firma Blom. Het puntje van het stalen gevaarte bungelt even boven de dikke as, waarna de machinist de lange, holle balk behoedzaam op z’n plekje in het dikke wiekenkruis plaatst. Met forse klappen wordt de boel vastgeklemd, en gaan een paar buitenformaat stalen bouten er achteraan.

Boven in de molenkap is het luik al open en komen helpende handen van pas. Even later komt de tweede 22 meter lange stalen balk op z’n juiste plek terecht. Molenaar Mens staat glunderend te kijken, hoe zijn molen weer een ’gevlucht’ krijgt, en weer compleet wordt. ,,Ik hoop echt dat het allemaal uitgebalanceerd is, dat ’ie straks mooi en trillingsvrij draait.”, zegt hij.

De buren zijn net zo blij, nu de hijsklus achter de rug is: ,,hier wordt je vrolijk van, wanneer de molen straks weer draait.”